Meet-up café Leeuwarden

Met het project Meet-up café Leeuwarden brengen we statushouders en lokale inwoners uit Friesland – tijdens een maandelijkse meet-up – letterlijk samen. Mensen van ver én dichtbij zorgen samen voor nieuwe én duurzame verbinding in de regio.

Nieuwkomers

De afgelopen jaren zijn veel vluchtelingen – met name uit Syrië, Eritrea en Somalië – naar Friesland gekomen. Een deel van hen is inmiddels statushouder. Deze statushouders hebben de asielprocedure doorlopen en zijn in het bezit van een verblijfsvergunning. Maar daarmee zijn ze er nog niet. De nieuwkomers moeten hier vaak helemaal opnieuw beginnen. Niet alleen met een opleiding of werk, maar ook met het opbouwen van een sociaal netwerk in de buurt.

Samenkomen

Statushouders in de regio geven aan dat ze veel behoefte hebben aan contact met lokale inwoners. Zodat ze kunnen oefenen met de taal, kunnen proeven van de Nederlandse cultuur en gemakkelijker hun weg vinden in de samenleving. Daarom brengen we hen via Meet-up café in contact met lokale inwoners en ondernemers uit Friesland. Via het Meet-up platform en tijdens de maandelijkse Meet-up bijeenkomsten in Neushoorn café, kunnen mensen ‘van ver en dichtbij’ elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten.  

Denktank

Statushouders denken – via een speciale denktank – zelf actief mee over de thema’s en de invulling van de maandelijkse Meet-up café’s. Ze buigen zich over vragen als: hoe zorgen we ook buiten de café’s voor meer verbinding? Hoe kunnen we nóg meer oefenen met de Nederlandse taal en welke onderwerpen zijn belangrijk voor ons?

Wil jij ook graag meedenken over deze vragen? Neem dan contact met ons op en sluit je aan bij de Meet-up denktank!

Meer weten over Meet-up café en het thema van de eerstvolgende editie? Neem dan een kijkje op onze Meet-up Facebook pagina.

Meet-up Café Leeuwarden wordt mede mogelijk gemaakt door: