‘Leeuwarden is een hele fijne plek om te wonen. Het biedt als echte stad alles wat je nodig hebt, maar tegelijkertijd is het hier rustig en vriendelijk. Die rust spreekt me aan, het doet me een beetje aan mijn geboorteland Eritrea denken.

Verder zijn veel dingen hier heel anders, zoals de Nederlandse taal. Het lijkt in niets op mijn moedertaal en is best lastig om te leren. Daarom breng ik veel tijd door op school en oefen ik zelf thuis met het schrijven van gedichten, mijn grote hobby.

Gedichten

Ik schrijf al heel lang gedichten in mijn moedertaal. Ze gaan over liefde en vriendschap, maar ook over de oorlog en over vluchten. Mijn wens is dat ik deze verhalen en emoties over een tijdje echt goed in het Nederlands kan overbrengen. En dat ik ze samen met een zanger op muziek kan zetten en kan delen met Nederlanders.

Ik voel me steeds meer thuis

Maar ik merk dat er meer nodig om een taal goed te leren dan lessen volgen. Ik leer Nederlands het beste in de dagelijkse praktijk, door met anderen te praten. Daarom doe ik af en toe ook dingen buiten school en heb ik in de “techniek werkgroep” van Jong & Ondernemend Fryslân meegeholpen om de JOF-truck te bouwen.

Zo begin ik me hier na twee jaar langzamerhand steeds meer thuis te voelen. Als ik vooruit kijk, zie ik mijn toekomst positief tegemoet. Als ik straks mijn opleiding om Nederlands te leren heb afgerond, wil ik heel graag verder studeren. Mijn opleiding heb ik al uitgezocht: Mbo-verpleegkundige, zodat ik straks andere mensen kan helpen.’